Welke soorten overalls zijn er?

Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, kan je een andere soort overall kiezen, maar welke verschillende soorten overalls zijn er nu eigenlijk?

Overalls voor alle werkzaamheden

De verscheidenheid aan overalls is groot:

  • Brandvertragende overalls zorgen ervoor dat je kleding minder snel gaat branden als je in aanraking komt met hitte of vuur.
  • Antistatische overalls zijn werkpakken die met hun specifieke eigenschappen voorkomen dat er door wrijving gevaarlijke vonken of vlammen zouden ontstaan.
  • Bij tuinbroeken of Amerikaanse overalls blijven je armen bloot. De tuinbroek is vaak voorzien van vakken en lussen voor de dracht van een duimstok, een hamer of zelfs een telefoon. Vaak zijn er ook zakken ter hoogte van de knie of het dijbeen.
  • Wegwerp overalls dienen voor eenmalig gebruik en willen vooral besmetting voorkomen. Men gebruikt ze vaak in de chemische sector en voor asbestverwijdering.
  • Winteroveralls beschermen je met hun stevige voering bij lage temperaturen tegen de wind en de regen.
  • Waterdichte overalls of regenoveralls zijn ideaal bij regenachtig weer door hun weinige naden en hun waterdichtheid en zijn ook niet te warm bij het dragen. Vissers en werknemers in de voedingssector dragen ze vaak.

Goedkope overalls van alle soorten

Disposable overalls zijn vaak relatief goedkope overalls. Een typisch voorbeeld van een antistatische disposable overall is de overall type 3M 4545. Dit zachte en lichte pak beschermt je dan ook nog eens tegen biologische stoffen en voorkomt besmetting door eventueel aanwezige radioactieve deeltjes. Hij sluit bovendien perfect rond je lichaam. Ben je specifiek op zoek naar een brandvertragende wegwerp overall, dan is de Multi Use Overall van RSG zeker een degelijke optie. De naam van deze overall verraadt zijn veelzijdigheid en hij beschut de drager ook voor stof en spatten. Ook zijn ademend vermogen verdient aandacht. Bedenk bij de keuze voor een wegwerp overall steeds goed voor welk specifiek werk je hem nodig hebt.

Hoe kies ik de juiste overall?

Een vraag die je je bij de aankoop van een disposable overall moet stellen: hoe kies ik de juiste overall? Die keuze is niet altijd even makkelijk, maar wel van cruciaal belang. Het dragen van zo’n werkoverall draait immers om het toepassen van de gepaste bescherming in elke situatie.

Kies de juiste wegwerp overall

De keuze voor de juiste overall moet gebaseerd zijn op de risico’s die je loopt, op de tijdsduur van het risico en op de mate dat je beschermd moet zijn tegen datzelfde risico. Kortom: een goede risicoanalyse is essentieel. Je houdt best rekening met:

  • de stevigheid en de kwaliteit van alle mogelijke onderdelen van de overall;
  • hoe uitvoerig de overall getest is;
  • de mate van bescherming, afhankelijk van de soort blootstelling: luchtdeeltjes, vloeistoffen, chemicaliën;
  • de prijs (al mag dat niet de hoofdbekommernis zijn als het om veiligheid gaat);
  • het gebruiksgemak van de overall;
  • wat er gebeurt na gebruik van de overall naar kosten en milieu toe;
  • de juiste maat met perfecte aansluiting op het lichaam: je wil niet ergens vast komen te zitten, maar je integendeel comfortabel voelen.

Goedkope overalls

Ons assortiment wegwerp overalls is veelzijdig. Bescherming en veiligheid primeren. Een ideaal voorbeeld hiervan is onze disposable overall DuPont Tyvek Classic Plus CHA5T. Dit type is omwille van de tape op de naden perfect geschikt bij het werken in een omgeving met droge, giftige deeltjes of vervuilende vloeistoffen. De perfect sluitende capuchon maakt het dragen van een mondkapje bovendien veel makkelijker. Indien je gevaarlijk werk verricht in de chemische sector is de Overall Spacel 3000 RA/EBJ zeker een valabele optie. Dit werkpak is ook bruikbaar in de farmaceutische industrie of bij het schoonmaken van industriële werven. Welke je van onze goedkope overalls ook overweegt, tracht steeds rekening te houden met de hierboven beschreven risicoanalyse.

Welke overall heb ik nodig voor mijn beroep?

Je hebt de keuze tussen een aantal verschillende soorten overalls, maar de vraag die je je moet stellen is: welke overall heb ik nodig voor mijn beroep?

Je beroep bepaalt mede je overall

Afhankelijk van je werkzaamheden wordt er bepaald welke overall geschikt voor je is: Een schilder kan kiezen voor een wegwerp overall of een stoffen werkpak. Een goede kwaliteit katoen is in dit geval vaak de beste optie als bescherming tegen verf en terpentine. Een werknemer in de bos- en tuinbouwsector kan zich met een iets zwaardere werkoverall wapenen tegen vuil of gure weersomstandigheden. Bij zaagwerk kan je gaan voor een zaagbroek of -overall. Ook een Amerikaanse overall is een valabele optie in deze sector. Voor hoveniers is stevig katoen belangrijk en zijn lange mouwen een logische keuze. Misschien is een werkpak in een natuurlijke kleur een aanrader en afhankelijk van de risico’s van je werk koop je wel of niet een zaagbroek of -overall. Ben je actief in een werkplaats of garage, kies dan een stevige overall waarin je je vrij kan bewegen. De overall moet je in dit geval beschermen tegen vettige substanties zoals olie en teer. Los van welk beroep je uitoefent, kan je nog keuzes maken qua zichtbaarheid, eventuele zakken voor materiaal of bijvoorbeeld kniebeschermers.

Wegwerp overall kopen?

Wil je een disposable overall kopen? Een typische allrounder is de overall type Tyvek coverall 400 dual. Het gaat om een overall die perfect dienst kan doen in diverse sectoren en ook bij het spuiten van verf een goede bescherming biedt. Een echte basisoverall is dan weer de RSG Cool Workwear, een werkpak waarin je comfortabel kan manoeuvreren en die in meerdere situaties nuttig is. Hij is licht, antistatisch en beschermt tegen stof en chemische spatten. Denk steeds goed na over je uiteindelijke keuze.

Overalls met bijzondere eigenschappen

Een overall trek je niet alleen aan om je gewone kleren proper te houden, maar ook om je comfort en veiligheid te verhogen. Enkele voorbeelden:

  • Een reflecterende overall bestaat uit fluorescerende stof en reflecterend materiaal. Om zeker gezien te worden wanneer je in het (schemer)donker bezig bent, is dergelijke ‘high visibility’ werkkleding onmisbaar.
  • Voor mensen die buiten in weer en wind moeten werken, bestaan er warme winteroveralls en waterdichte overalls.
  • In omgevingen waar brandgevaarlijke producten gebruikt worden, is het dragen van brandvertragende overalls of antistatische overalls vaak aanbevolen of verplicht.
  • Een speciale vermelding verdient ook de zogenaamde Amerikaanse overall. Dit type overall, voorzien van een duimstokzak, hamerlussen en knie- en dijbeenzakken, is zeer populair bij vaklui voor het uitvoeren van allerlei klussen.

De bekendste merken van werkoveralls

Een overall wordt meestal gedragen bij het uitvoeren van allerlei klussen en is daarom het favoriete kledingstuk van veel vaklui. Wat zijn de populairste merken werkoveralls? Hieronder een overzicht van bekende overall fabrikanten.

Het overall assortiment van de belangrijkste merken

Het Amerikaanse merk Carhartt is vooral bekend om zijn duurzame en robuuste kwaliteit. Een Carhartt overall voelt erg comfortabel aan. Carhartt produceert een zeer uitgebreid gamma werkkledij. Ook Dickies is een Amerikaans merk, dat zich oorspronkelijk richtte op bouwvakkerskleding. Tegenwoordig levert Dickies stevige werkoveralls voor diverse vakgebieden, met veel aandacht voor draagcomfort en kwaliteit. De Zweedse fabrikant Blåkläder legt zich eveneens toe op het ontwikkelen van duurzame en functionele werkkledij. Een overall van Blåkläder bevat meerdere handige gereedschapszakjes en is daarom heel populair bij bijvoorbeeld timmermannen. Het Nederlandse bedrijf HAVEP draait al bijna anderhalve eeuw mee in de textielindustrie en produceert onder andere praktische werkoveralls, werktuinbroeken en bodybroeken. HAVEP maakt werkkledij waarin je je comfortabel en veilig voelt. Wie niet de hele dag in overall hoeft rond te lopen en liever lichte werkkleding draagt, vindt zeker zijn keuze bij Snickers. Snickers fabriceert overalls uit lichte stof met een maximaal draagcomfort.

Fabrikanten van wegwerpoveralls

Wegwerpoveralls die je na gebruik gewoon weggooit, zijn eveneens erg in trek bij vaklui. 3M is een van de fabrikanten die niet alleen beschermende herbruikbare overalls, maar ook wegwerpoveralls op de markt brengt. Zo’n disposable 3M overall wordt onder meer gebruikt bij de verwijdering van asbest of bij de behandeling van gevaarlijke stoffen. Fabrikant Dupont levert wegwerpoveralls die gemaakt zijn van het materiaal Tyvek. Tyvek is een synthetische stof die lijkt op papier, maar waterdicht is. Een Tyvek overall is verkrijgbaar met een optimale bescherming tegen vloeibare chemische stoffen, asbest en gevaarlijke stofdeeltjes. Ook het bedrijf RSG produceert een grote verscheidenheid aan overall wegwerpsoorten. Je kunt een RSG overall kopen met een vlamvertragende werking, bescherming tegen chemische stoffen en tegen asbest.

Hoe draag je een overall?

Iedereen weet wel ongeveer wat een overall is, maar hoe draag je een overall om de mogelijkheden ervan volledig te benutten en alles uit de kwaliteiten van een wegwerp overall te halen?

De overall is je buitenste laag

De naam ‘overall’ verklapt het al: je draagt je overall over ‘al’ je andere kleding heen. Op die manier gaat zo’n overall dat wat je eronder draagt proper houden en tegelijk jou als drager beschermen tegen de eventueel nadelige invloeden van de omgeving waarin je werkt. Zo’n werkpak sluit over heel je lichaam heen perfect aan in tegenstelling tot veel andere werkkleding. Naast bescherming biedt zo’n overall, omdat je hem als buitenste laag draagt, ook zichtbaarheid, afhankelijk van de kleur. In sommige werksituaties kan ook dit een cruciale rol spelen.

Advies overall nodig?

Wil je een overall kopen? Uiteraard draag je elke overall als buitenste laag en vergeet nooit de volgende belangrijke pijlers:

  • veiligheid
  • bescherming
  • (eventueel) zichtbaarheid

Onderling zijn er wel verschillen tussen de werkpakken. Zo is er de Overall Microgard 2300 Plus die met zijn heldergele kleur zorgt voor zichtbaarheid op de werkvloer. Zijn perfecte pasvorm zorgt er bovendien voor dat er niks van de chemische vloeistoffen waarmee je in aanraking komt tijdens je werk tot op je lichaam doordringt. De elastieken aan heup, polsen en enkels dragen hiertoe bij. Als je advies rond een wegwerp overall voor asbestwerkzaamheden vraagt, dan kom je mogelijk uit bij de Tyvek Overall Classic Xpert. Het spreekt vanzelf dat het van cruciaal belang is dat je pak je volledige lichaam beschermt tegen een gevaarlijk goedje als asbest. De hoofdkap, voorzien van elastiek, is dan ook een belangrijk onderdeel van dit type overall. Wil je een wegwerp overall kopen, houd dan rekening met het werk dat je ermee gaat verrichten en tegen welke stoffen hij je moet beschermen.

Hoe moet je een overall aantrekken?

Het is een gegeven dat beschermende overalls ideaal geschikt zijn om de beste bescherming te bieden tegen verontreiniging voor directe gevaren in de werkomgeving, tegen vloeistoffen en chemicaliën en bescherming tegen oliën, luchtdeeltjes en ook stof en vezels. Hamvraag: hoe moet je een overall aantrekken?

Zo doe jij je beschermende pak op de juiste manier aan

Het is uitermate belangrijk dat je de werkoverall op de enige juiste manier aantrekt. In de eerste plaats is het belangrijk het pak in een steriele ruimte, en dus buiten de werkplaats, aan te doen. Nadat je de schoenen hebt uitgedaan, plaats jij jouw voeten voorzichtig en één voor één in de broekspijpen van het pak. Vervolgens doe je de veiligheidsschoenen of werklaarzen aan en maak je die goed dicht. Daarna doe je handschoenen aan. Het is verstandig deze handelingen zittend uit te voeren.

Laat het beschermende pak controleren door een collega

Je gaat vervolgens staan, trekt de overall op tot de middel en steekt vervolgens de armen in de beide mouwen. Je zet een bril of masker op, waarbij je vervolgens goed oplet of er bij het dicht ritsen geen openingen ontstaan. Je trekt de capuchon over je hoofd en ritst de overall helemaal tot bovenaan dicht. Ter vergrendeling duw je de rits naar beneden. Eventueel doe je daarna een tweede paar handschoenen aan, waarbij je zorgt dat ook de polsen en mouwen bedekt zijn. Sluit eventuele openingen en naden af met tape en laat de overall tenslotte door een collega controleren.

Koop altijd een pak van een gerenommeerd merk

Hoewel dit natuurlijk maatwerk is en een kwestie van smaak blijft, is een overall kopen van merken als Tyvek3M en Microgard toch echt wel het aanraden waard. Deze gerenommeerde merken staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en ze bieden precies de bescherming die je zoekt en die bij bepaalde werkzaamheden simpelweg onmisbaar is. De ultieme advies overall is dus een overall van één van de genoemde merken.

Hoe weet ik welke maat werkbroek ik heb?

Het is erg handig dat je online jouw werkkleding kunt bestellen, maar je wilt natuurlijk wel de juiste maat in huis halen. Vraag jij je af welke maat overall jij hebt? Lees dan snel verder zodat jij direct de juiste maat besteld en je bestelling niet hoeft om te ruilen.

Maat werkbroek en overall bepalen

Wij hebben een handige tip voor het kiezen van de juiste maat werkbroek of overall. Jouw spijkerbroekmaat + 16 = de goede maat werkbroek. Per leverancier en per merk kunnen de werkbroekmaten en overall maten verschillen. Bij alle werkbroeken op de product pagina’s vind je een maattabel. Valt een product smaller of juist breder uit? Dan staat dit vermeld in de productinformatie.

  • Maat is afhankelijk van leverancier
  • Bekijk de maattabel per leverancier
  • Richtlijn: de goede maat werkbroek = je spijkerbroekmaat + 16

Goedkope overalls kopen

Bij Coolsafety.nl vind je hoogwaardige werkkleding en overalls van de beste merken. Het kan zijn dat jij het lastig vindt om online de juiste werkschoenen of werkbroek uit te kiezen. Om de keuze voor je te vergemakkelijken proberen wij zo goed mogelijk te omschrijven welke werkkleding het meest geschikt is voor verschillende beroepen. Wij hebben meer dan 150 verschillende werkbroeken en overalls op voorraad. Voor de meeste bestellingen geldt dan ook op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag nog verzonden.

Advies overall

Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien je graag van een passend advies. Daarnaast is het prettig om te weten dat het gemakkelijk is om producten te ruilen of te retourneren mocht dit nodig zijn. Je ontvangt een retourformulier bij jouw bestelling. Mocht je de verkeerde maat hebben of als de producten om een andere reden niet naar wens zijn, dan kun je dit invullen op het retourformulier.

Wat betekent HAVEP?

Vaklui kennen ongetwijfeld HAVEP werkoveralls. Maar waar staat HAVEP voor? Hieronder lees je waar de benaming HAVEP vandaan komt en hoe de HAVEP werkoveralls zijn ontstaan.

Waar staat HAVEP voor?

HAVEP is een Nederlands textielbedrijf dat onder andere werkoveralls op de markt brengt. HAVEP is afgeleid van de naam van de oprichter, Hendrik Van Puijenbroek. Hendrik stamde uit een bekende Nederlandse fabrikantenfamilie en richtte in 1865 zijn bedrijf Textielfabrieken H. Van Puijenbroek op. In 1888 vestigde de firma zich in het Brabantse dorp Goirle. Na enkele moeilijke jaren tijdens de Eerste Wereldoorlog breidde de weverij in de eerste helft van de twintigste eeuw enorm uit. Vanaf 1934 legde HAVEP zich niet alleen toe op het weven van textieldoek, maar ook op de productie van kledij. De eerste werkkledij van HAVEP kwam rond 1935 op de markt. In 1939 werkten er niet minder dan 1200 werknemers voor het bedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er vestigingen in het buitenland. Door de wereldwijde economische crisis in 2008 besloot HAVEP om zich alleen nog toe te spitsen op de productie van werk- en veiligheidskleding. De befaamde HAVEP overall is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste producten.

Het assortiment van HAVEP

HAVEP staat bekend om zijn kwaliteitsvolle werk- en veiligheidskledij. Het bedrijf produceert stijlvolle en comfortabele overalls met stof van ongeëvenaarde kwaliteit. Je kan drie soorten HAVEP-overalls onderscheiden:

  • De standaard overall van HAVEP: bedekt bijna het volledige lichaam, vanaf de voeten tot de nek. Deze overall is verkrijgbaar in allerlei kleuren en in fluorescerende stof.
  • De Amerikaanse overall: deze soort heeft geen mouwen en wordt ook wel ‘werktuinbroek’ genoemd. De Amerikaanse overall beschikt over bretellen en bedekt de benen en de borst. HAVEP verkoopt ook fluorescerende en vlamvertragende modellen.
  • De HAVEP bodybroek: ook dit type overall is mouwloos, maar bestaat uit doorlopende stof over de schouders. De HAVEP bodybroek is vrij luchtig om te dragen, terwijl hij toch het grootste deel van het lichaam bedekt.

De beste werkoveralls

Vanaf   6,21 excl. btw
-28%
Vanaf   40,99 excl. btw
-6%
Vanaf   52,54 excl. btw
-14%
Vanaf   87,96 excl. btw